Een KISS over de stijl van de ThemakamerEen ‘digitale Dementietafel’. Een plek op het internet waar mensen verder kunnen praten over verstandelijke beperkingen, ouder worden en dementie. Met name bedoeld voor ouders en verwanten die dieper willen ingaan op thema’s die hen raken, waar ze meer van willen weten. Maar ook voor professionals die hun kennis en kunde met ouders en verwanten kunnen delen. En die op hun beurt weer kunnen leren van de opmerkingen en vragen van ouders en verwanten.

Kortom: het klinkt nog steeds als het verhaal dat ik de afgelopen vier jaar heb ‘verkondigd’ over de fysieke Dementietafels. In die vier jaar was ik, vanuit belangennetwerk KansPlus, projectleider van het project ‘Dementietafel – delen en verbeteren’, en mocht ik het concept ‘Dementietafel’ ontwikkelen. Inmiddels zijn in iedere provincie van Nederland live Dementietafels opgezet en nu volop ‘draaiende’. Wat mij sterk opvalt bij de Dementietafels waar ik zelf bij aanwezig was, is dat het bijna geen moeite kost om mensen met elkaar in gesprek te brengen. De behoefte om te praten, ervaringen te delen, zit vaak ‘hoog’.  Evenals de behoefte aan informatie over bepaalde thema’s.

Digitale ontmoeting

Goed, die Dementietafels zijn dus een succes. Wat een mooie kans is het dan om ouders, verwanten en professionals aanvullend ook op een ander niveau de mogelijkheid te bieden om elkaar te ontmoeten. En dan vanuit je eigen rustige plek thuis (of waar je maar wilt), op – min of meer – de momenten dat je dat zelf kan en wilt. Met meer mogelijkheid om vanuit jouw specifieke situatie informatie en ervaringen te vragen/tot je te nemen én te reageren op jouw aansprekende informatie van anderen. Oók van verwanten en professionals van over de grenzen.

Techniek en stijl

En dat gaan we nu dus creëren in de Themakamer over ‘verstandelijke beperkingen en ouder worden’ van Waihonapedia. Een vorm van Wikipedia, bedoeld voor familie en anders betrokkenen. De afgelopen weken heb ik kennis genomen van de mogelijkheden van de Themakamer van de Waihonapedia. Ik had mij niet eerder verdiept in vooral ook de ‘achterkant’ van een Wiki. ‘Waar zit alles?’ ‘Hoe pas je dingen toe?’ ‘Wat betekenen bepaalde verbindingen, woorden, codes?’ Veel geleerd dus over de technische kanten van deze informatiedrager.

Maar vooral heb ik mij gericht op het toegankelijk maken van wat ik maar noem ‘de voorkant’. Dat wat anderen straks zien en gaan gebruiken in de Themakamer. De stijl dus. Als ik nadenk over ‘stijl’ heb ik altijd in gedachte dat het zo makkelijk mogelijk gemaakt moet worden voor mensen om het te gebruiken. En betrokkenen moeten naar iets toe getrokken worden óm het te gaan gebruiken: het moet er aantrekkelijk uitzien. Wat mij betreft de twee belangrijkste pijlers.

Eenvoud en overzicht

Dús hebben we in stijl gekeken naar overzicht op de pagina. De indeling van de pagina is eenvoudig en handzaam. De toe te passen stijlelementen zijn makkelijk te vinden in de werkbalken. De keuze in stijlelementen is ook dusdanig beperkt dat je je niet hoeft af te vragen wat bepaalde ‘mogelijkheden’ zijn. Dat heb je gewoon niet nodig en je wordt ook niet afgeleid van het thema waar je het feitelijk over wilt hebben…

Aantrekkelijk

Bij de stijlelementen zitten nog voldoende mogelijkheden om je verhaal of je informatie aantrekkelijk neer te zetten: een standaard lead, voldoende onderscheid in koppen, kader, citaat en links naar andere informatiebronnen. Ook kun je makkelijk foto’s, filmpjes en plaatsen (om te downloaden). Vooral beeld maakt teksten aantrekkelijk. Beeld kan ook moeilijk te omschrijven situaties verduidelijken.

Een persoonlijke wens is om het verhaal niet te lang te maken. Blijf to-the-point en verdeel al de zijpaden in informatie over nieuwe verhalen. Dat kan wat mij betreft ook heel goed bij ervaringsverhalen.

Inhoud

De bedachte stijl voor de thema-kamer is nu in ontwikkeling. Het vervolg zal zijn dat ik me ga richten op de invulling/inrichting van de Themakamer ‘verstandelijke beperking en ouder worden’. Het begin daarvan is gemaakt: het basisverhaal en de onderwerpen voor verdieping staan. De ideeën voor aanvullingen zijn er voldoende. Ik hoop – en ga er toch wel een beetje vanuit – dat mensen die al hebben kennis genomen van de live Dementietafel, mee doen met deze digitale vorm. De uitnodiging daartoe zal ergens de komende maanden komen. Ik hoop van harte dat ook deze vorm voldoet aan een behoefte.

Tot slot

Gerritjan stuurde mij tussendoor een voorbeeld van de opmaak van een Wiki-pagina met als titel KISS: Keep It Super Simple. Daar sluit ik mij graag bij aan: ik vind het een pracht-uitgangspunt. En de betreffende pagina bij deze titel is ook erg prettig om te lezen. Bij deze dus, een KISS van mij.

 

About the website contents

All of the information contained within this site is for education purposes only. Please contact your doctor to get specific medical advice, diagnoses, and treatment. 

Use of this site is strictly at your own risk. 

WaihonaPedia is a platform where parents and experts share experiences and develop knowledge together. So it is not a knowledge base that is finished: WaihonaPedia is work in progress. 

If you find something that you think needs correction or clarification, please contact us:

team WaihonaPedia

Participants and Partners:
copyrights