Community

Uitjes en activiteiten


Uitjes met AS kinderen kunnen een uitdaging zijn, maar zijn belangrijk voor ontspanning. Hier delen we een paar leuke tips! Vergeet niet dat het gezelschap speelt ook een belangrijke rol bij het plezier van de activiteiten.

Af en toe ergens naar toe gaan, de film, een restaurant, een park of bos ter ontspanning is belangrijk. Maar uitjes met onze kinderen zijn niet altijd vanzelfsprekend en ook niet altijd ontspannend. En wat in eerste instantie wel lukt, is misschien later niet meer haalbaar naarmate je kind groter en jezelf ouder wordt. Van tevoren moet je altijd van alles organiseren, allerlei spullen meenemen, luiers, extra kleding, doekjes, kwijldoekjes, slab, spraakcomputer, etc. Soms is dat best een gesjouw en kan het besef dat dat altijd zo zal blijven demotiverend zijn. Toch gaan we er met zijn allen regelmatig op uit.

We hebben een aantal reacties gekregen op onze oproep om voor de nieuwsbrief te delen welke uitjes leuk zijn om te ondernemen. Dank voor deze bijdragen.

Theater en bioscoop

Voor jong en oud zijn bioscoop en het theater een populaire activiteit. Het is soms wel even spannend hoe het gaat. Lukt het de hele film of voorstelling uit te zitten of stil te zijn? Zeker bij de jonge kinderen is dat een zorg. Het is mogelijk een rolstoelplek te boeken. Dat is over het algemeen wel helemaal vooraan in de zaal. Voor de bioscoop is een nadeel dat films voor oudere kinderen en volwassenen vaak alleen nog ondertiteld zijn en niet meer Nederlands (in)gesproken.

Suzanne, moeder van Saar (6): “de laatste keer hebben we de tweezitsbankjes helemaal bovenaan geboekt. Saar kon daar lekker op een stoel zitten of stoelendans doen (maar kon niet bij anderen in de zaal komen). Dit was helemaal fijn. Ze heeft veel gezien van de Sinterklaasfilm en dan ook genoten”.

Theatergoep Raaf heeft regelmatig een theaterstuk dat langs de theaters in Nederland reist dat heel leuk is om te zien voor kinderen tussen 6 en 14 jaar. De voorstelling duurt gemiddeld een uur en bestaat voor een groot deel uit muziek. Zij zijn erg expressief en duidelijk in hun vertellingen. Een aanrader voor de theaterliefhebber.

Actieve uitjes

Anna genietend in het bos

Wil je je kind lekker laten bewegen, dan is een binnenspeeltuin een idee. Een goede uitlaatklep voor als je een kind met veel energie hebt. Leuk om ook samen te doen met andere kinderen in het gezin als die er zijn. Dit uitje kan voor oudere kinderen minder geschikt zijn, omdat ze te lang worden. Ook willen broertjes of zusjes niet altijd meer mee.

Ook het bos is een mooi tripje geschikt voor jong en oud. Violeta, moeder van Anna (16): “Als wij alleen met het gezin gaan, vindt Anna het tegenwoordig minder leuk. Maar gaat familie of een vriendin mee, dan vindt ze het super leuk. Zeker als we een route kiezen waar ook water is. Toen ze kleiner was vond ze deze wandelingen veel leuker omdat ze het fijn vond om alles te voelen of stokjes in het water te gooien.”

Uitjes met water zijn sowieso favoriet. Met de fiets of auto eropuit naar het strand, rivier of meer in de buurt is heerlijk om te doen. Met de voeten in het water, steentjes in het water gooien geeft ook innerlijke rust. Het is goed voor de prikkelverwerking. Een zwembad wordt daarom ook regelmatig bezocht. Gezinszwemmen is een geschikt moment om te gaan. Soms hebben zwembaden speeltoestellen waar je een diploma voor moet hebben als je er gebruik van wil maken. Dat kan dan teleurstellend zijn.

Sommige ouders vertellen dat hun kind heel enthousiast en daarmee heel druk wordt als het in het water is. Dat kan vermoeiend en stressvol zijn. Met ook nog de druk van het uit‐ en aankleden erbij is naar het zwembad gaan niet altijd ontspannend. Hierbij helpt het om iemand extra mee te nemen. Een vriend of familielid of een individuele begeleider die kan ondersteunen met uit‐ en aankleden.

Pretparken

Uitjes2.png

Uitjes3.png

Dierentuinen of attractieparken zijn populaire activiteiten. Een dierentuin is over het algemeen goed toegankelijk, ook voor kinderen en volwassenen die rolstoelafhankelijk zijn. Uit de reacties die we hebben gekregen lijken attractieparken minder toegankelijk te zijn naar mate de kinderen opgroeien en groter en zwaarder worden. Maar ook zijn ze in de loop van de tijd minder toegankelijk geworden door bijvoorbeeld aanscherping van Arbowetgeving.

In de Efteling bijvoorbeeld vertelt Louise van Elderen, de moeder van Yvonne (28): “In de loop der jaren is het Eftelingbezoek wel veranderd, dusdanig dat wij ons abonnement hebben opgezegd. Voor slecht‐ter-benen en rolstoelers zijn steeds minder attracties toegankelijk. Het instappen is vaak een grote klus. We hebben meegemaakt dat we Yvonne in het karretje hadden gehesen, maar dat we tot onze verbazing werden gesommeerd om weer uit te stappen, want mocht de achtbaan stilvallen, dan konden ze haar er niet veilig uit krijgen. De Droomvlucht mag ze om die reden ook al niet meer in en de Fata Morgana lukt niet omdat het draaiplatform niet meer stil wordt gezet. De toegankelijkheid hangt daarom vaak af van individuele medewerkers die wel of niet bereid zijn om te ondersteunen.”

Gelukkig zijn er ook attractieparken waar we positieve tips over krijgen. Plopsaland en ook Hellendoorn zijn aanraders. Bij Hellendoorn zit ook een groot waterpark naast het pretpark, garantie voor dubbel pret!

Mannin de Wildt, moeder van Evimare (10) geeft als tip De Spelerij in Dieren. “Je kunt spelen met allerlei speelgoed dat is gemaakt van kruiwagens, melktonnen of oude tenten. Er is veel te doen met water, muziek, klimmen en zand. Het is niet extreem groot, gewoon prettig voor een hele dag plezier. Overal zie je een soort kunstwerken van aan elkaar gelaste materialen waarmee je kunt spelen door te glijden of rollen of draaien. Voor ieder kind is er iets dat interessant is. Samenspel is iets dat vaak nodig is om dingen in beweging te krijgen, niets leuker dan samen een effect voor elkaar krijgen met blaasbalgen of samen fietsen om water te transporteren. Op het terrein staat een gebouw dat “De Uitvinderij” heet. Daar kunnen kinderen knutselen met gereedschap, verf, stempels, e.d. Hier is wel supervisie bij nodig, er liggen soldeerbouten en hamers voor het grijpen. Dit is een leuke plek voor broertjes en zusjes, voor wie ook genoeg te beleven is. En verven met de rondslingerende verfton vindt ieder kind fantastisch. De verfschorten hangen ernaast aan de kapstok!”

Evimare en haar moeder in de Spelerij

Stadsbezoek en uiteten

Uit de reacties blijkt dat uiteten gaan altijd op enthousiasme kan rekenen van onze AS kinderen. Dit is dan weer een activiteit die geschikter is voor de oudere kinderen. Zeker de jongste kinderen met AS kunnen nog behoorlijk onrustig zijn waardoor uiteten een uitdaging is. Dan heb je niet genoeg aan een kleurplaat.

Suzanne, moeder van Saar: “Soms ben ik dat wel eens beu en zou ik zo graag als gezin naar normale restaurants willen gaan. Ze past niet meer in de kinderstoelen daar, en rustig op een stoel zitten is er echt niet bij. Daarom zit ze dan in haar buggy, kan ze dus niet echt bij ons aan tafel zitten en moeten we haar altijd begeleiden in het eten. Ja, dat vind ik soms moeilijk te accepteren. Tuurlijk gaan we ook wel eens met z’n tweetjes of met haar zus Philein uiteten, maar bij dat laatste voel ik mij dan soms ook incompleet.”

Niet alleen een restaurant, maar ook een wandeling in de stad eventueel met een stop op een terras vinden mensen met AS heerlijk. Gezelligheid, rumoer, mensen kijken, daar worden ze blij van.

Een museumbezoek wordt niet heel veel genoemd als suggestie. Het kan wel leuk zijn als er in ieder geval iets te doen is. Die nieuwe instagram musea zijn dan wel aantrekkelijk. Ze zijn kleurrijk, er zijn dingen te doen en te voelen; ze bieden een beleving. Bijvoorbeeld WONDR en NXT museum in Amsterdam of REMASTERED in Rotterdam.

Violeta: “Ze zijn minder toegankelijk met een rolstoel maar met een beetje passen en meten lukt het ons nog steeds om ze te bezoeken. Wij hebben een kleiner museum bij ons in de buurt en de eigenaar heeft zelf geregeld dat hij kwam helpen met de rolstoel bij de trappen.” Dit soort musea zijn wel een stuk kostbaarder dan de reguliere. Onlangs is het Museum voor Beeld en Geluid helemaal vernieuwd en heel interactief gemaakt. Je kunt er zelfs 'de vloer is lava' spelen op een grote gamevloer. Wij gaan het binnenkort bezoeken. Het verslag volgt in de volgende nieuwsbrief.

Anna in WONDR

Belang van goed gezelschap

Uit de verhalen blijkt ook dat de aantrekkelijkheid van een activiteit niet alleen afhankelijk is van de activiteit zelf, maar ook van het gezelschap.

Louise geeft aan: “Yvonne houdt van gezelligheid om haar heen. Ze heeft met zeven anderen bij Opendoor een mooie groep waarmee ze vaak eropuit gaat. Naar de Loonse en Drunense duinen bijv. De mobielen gaan de duinen af en de minder mobielen blijven boven staan en genieten van de capriolen van de rest. Gaan wij met Yvonne naar hetzelfde plekje, zit ze daar met twee ouwe mensen, en vindt ze er helemaal niks aan. Dat is ons probleem, nu ze ouder wordt. Vroeger met haar broer en zus, werd ze overal mee naartoe genomen, want broer en zus hadden al gauw in de gaten, dat ze met Yvonne mee mochten in de invalide‐ingang en niet hoefden te wachten in de soms grote rijen. Tja elk nadeel heb zijn voordeel, nietwaar? Nu is daar gelukkig haar Opendoorgezin voor in de plaats gekomen. Ze onderneemt uitstapjes, die wij nooit met haar durfden te maken en uitstapjes die voor haar interessant zijn, omdat ze daar met haar medebewoners naar toe gaat en niet met deze twee oude uitgebluste mensen, die haar ouders zijn geworden. En ook dan blijft die rolstoelgebondenheid een uitdaging.”

Kortom het blijft een uitdaging, maar er is genoeg te doen en te beleven als uitje of activiteit. Heb je nog een leuke tip of aanvulling? Laat het ons weten! Links naar de verschillende activiteiten:

Source:
Page history
Last modified by Andrea Morales on 2023/07/17 18:52
Created by Andrea Morales on 2023/07/03 10:26

About the website contents

 

All of the information on this WebSite is for education purposes only. The place to get specific medical advice, diagnoses, and treatment is your doctor. Use of this site is strictly at your own risk. If you find something that you think needs correction or clarification, please let us know at: 

Send a email: wiki@waihonapedia.org