Community

ISAAC-NF


Op het ISAAC-NF congres, dat jaarlijks plaatsvindt, draait alles om ondersteunde communicatie (OC). Het doel is om het leven van mensen met een communicatieve beperking te verbeteren.

Maartje ten Hooven‐Radstaake, voozitter ISAAC‐NF, tijdens een van de presentaties

Op 15 november j.l. werd het jaarlijkse ISAAC‐NF congres gehouden in Doorn.

ISAAC‐NF is een organisatie die zich bezighoudt met alles rond de ontwikkeling van ondersteunde communicatie (OC). Met alle vormen wordt bedoeld: praten met gebaren, mimiek, geluiden, lichaamstaal en pictogrammen. ISAAC (International Society of Argumentatieve and Alternative Communication), is een wereldwijde organisatie, NF staat voor Netherlands and Flanders ofwel Nederland en Vlaanderen.

Zij behartigen het belang van alle OC‐gebruikers. Het doel van ISAAC‐NF is om met inzet van Ondersteunde Communicatie het leven van kinderen, jongeren en volwassenen met een communicatieve beperking te verbeteren door:

  1. Een beeld te geven van mensen die (tijdelijk) niet kunnen spreken.
  2. Bekendheid te genereren voor ondersteunde communicatie.
  3. Kennis en kunde over ondersteunde communicatie te verspreiden.
  4. Een platform te zijn voor OC‐gebruikers en hun omgeving.
  5. De belangen te behartigen van mensen met een communicatieve beperking.

Het is mooi dat er een organisatie is die zich inzet voor mensen die niet kunnen spreken, hun ouders, begeleiders, logopedisten, orthopedagogen en leerkrachten.

Ieder jaar organiseren zij een congres in de herfst over OC. Als je als ouder het gevoel hebt dat niemand in jouw omgeving iets begrijpt van het belang van ondersteunde communicatie, of dat de verzorgers van jouw kind er weinig tot niets mee doen, dan is dit congres een goede plek om heen te gaan. Vooral voor de mensen van de instelling, de school of het KDC waar jouw zoon of dochter iedere dag is.

In de ochtend zijn er lezingen door ouders, specialisten en gebruikers van OC. Zo heb ik dit jaar ademloos geluisterd naar Ömer Güney uit België. Met heel veel humor vertelt hij hoe moeilijk en lang zijn zoektocht is geweest om de juiste spraakcomputer te vinden. Heel lang hebben mensen het idee gehad dat hij niet veel begreep alleen maar omdat hij niet kan praten. Bij zijn geboorte heeft hij zuurstofgebrek gehad waardoor hij een ernstige motorische beperking heeft . Zijn lichaam zwaait alle kanten op terwijl hij naar zijn scherm kijkt op zijn rolstoel en zijn spraakcomputer laat ons horen hoe hij samen met zijn logopedist op zoek is gegaan naar het juiste hulpmiddel. Zij begreep ook lang niet altijd wat hij fijn of belangrijk vond. Hij is ondanks dat toch samen met haar blijven zoeken, mede doordat ook zij overtuigd was dat hij zonder spraakhulpmiddel onvoldoende uit zijn leven zou kunnen halen. Zijn verhaal raakt velen.

Ik heb met plezier zijn boek “Mijn rechtervoet” gekocht dat gebaseerd is op zijn eigen ervaringen, maar is geschreven vanuit een fictief personage. Naast hem presenteerde Loek Bolhaar die ook heel vaardig spreekt met zijn spraakcomputer met oogbesturing. Loek en Ömer gebruiken hetzelfde programma voor hun communicatie. Maar waar Ömer alle kanten op beweegt, valt Loek z'n lichaam vaak juist stil. In beide gevallen geeft dat uitdagingen voor de communicatie. Zowel voor de heren om hun boodschap te formuleren als voor de omgeving om hun lichaamstaal te lezen. De factor tijd is hier zo belangrijk... Wij communiceren vaak te snel voor hen om volledig mee te kunnen doen in het gesprek.

Na het hoofdprogramma in de ochtend is er altijd een hulpmiddelenmarkt: alle fabrikanten en softwareontwikkelaars van alle hulpmiddelen met pictogrammen die er bestaan, laten dat zien in stands. Je kunt echt even kijken en ervaren hoe een programma er uit ziet. Alle hulpmiddelen staan er en je kunt ermee proberen te praten, ook via oogbesturing. Je kunt vragen stellen aan de ontwikkelaars.

Na de lunch is er een programma met meerdere sprekers op hetzelfde tijdstip. Je kunt van tevoren het programma doornemen en kijken welke informatie het meest aansluit bij wat je wilt weten. Zo kies je jouw eigen informatieroute. Dit jaar waren er weer heel uiteenlopende lezingen en workshops mogelijk. Bijvoorbeeld: Hoe kunnen OC gebruikers zich echt laten zien? Als een kind wil schelden, hoe doe je dat met de spraakcomputer? Training voor communicatiepartners, gesprekspanels voor persoonlijke vraagstukken over OC, het personaliseren van de Ipad of spraakcomputer, communicatie verbeteren via film, OC en geletterdheid, OC tijdens het spelen, OC tijdens gamen, meertalige kinderen en over het recht om gehoord te worden. Hoe creëer je dat rond jouw kind?

Mannin de Wildt (l) en Hanneke van Bakel, als 'juf Jolijn'

Een heel leuk onderdeel was ook het kennis nemen van 'de speeltuinbende'. Een prachtig initiatief van Stichting het Gehandicapte Kind. Het gaat erom dat kinderen met een (spraak)beperking samen met 'normale' kinderen makkelijk samen kunnen spelen in hun eigen speeltuin. Zij hebben een kliko ontworpen waar heel geschikt speelgoed in zit. Je kunt deze lenen, de kleine kliko kan gewoon naar je opgestuurd worden met al het speelgoed erin, inclusief grote communicatiekaart.

Een groot aantal van deze lezingen is opgenomen en kan ook later teruggekeken worden. Voor leden kan dit tegen een gereduceerd tarief. Een voordeel kan zijn dat de begeleiders of leerkrachten die niet naar het congres kunnen of willen, toch hele nuttige informatie thuis kunnen kijken.

De website van ISAAC‐NF is recentelijk vernieuwd en hierop kun je veel informatie vinden over OC, je kunt er ook communicatiekaarten downloaden, zoals kaarten op hoge resolutie voor in de speeltuin. Daarnaast kun je ook alle artikelen terugvinden van ISAAC‐NF‐lezingen van de afgelopen jaren. Het is een grote databank om doorheen te neuzen voor iedereen die inspiratie of een vorm van hulp zoekt rond OC.

De ISAAC‐NF website is te vinden op: ISAAC-NF.nl

Source:
Page history
Last modified by Andrea Morales on 2023/07/04 10:40
Created by Andrea Morales on 2023/06/29 14:09

About the website contents

 

All of the information on this WebSite is for education purposes only. The place to get specific medical advice, diagnoses, and treatment is your doctor. Use of this site is strictly at your own risk. If you find something that you think needs correction or clarification, please let us know at: 

Send a email: wiki@waihonapedia.org