Information

Een overzicht van de transitie


 

“Transitie” is de omschrijving voor de overgangsperiode met geplande en niet geplande veranderingen, waar u en uw kind doorheen gaan tijdens de periode waarin uw kind overgaat van kind, jongere naar volwassene.

Transitie, een overzicht

Transitie/Overgang” staat voor de periode van veranderingen, waar u en uw kind doorheen gaan tijdens een overgangsperiode in het leven. We hebben het hier de overgang van uw kind van kind/jongere naar volwassene.

Deze overgangsperiode is een periode waarvoor we veel al van te voren kunnen plannen om alles zo goed mogelijk te laten verlopen.

Toch kunnen er tijdens deze overgangsperiode dingen gebeuren die we helemaal niet hadden verwacht. We kunnen de toekomst nooit volledig beheersen of precies alles al van te voren plannen.

Maar...hoe meer we weten wat we kunnen verwachten en wat de mogelijkheden zijn, hoe beter we weten welke beslissingen moeten worden genomen en hoe soepeler de overgangsperiode van uw kind kan verlopen.

Enkele belangrijke veranderingen in het leven vinden bij iedere jongere, dus ook bij uw kind plaats. Vaak speelt ook (huidige) wetgeving hierbij een rol.

  • Op het gebied van onderwijs vinden veel overgangsfases plaats. De huidige wetgeving geeft ieder kind het recht op onderwijs. Een kind leert al vroeg in zijn leven, gaat als het kan naar een peuterschool, daarna naar de basisschool en misschien naar vervolgonderwijs. Soms zijn andere vorm van onderwijs en leren nodig. Tijdens het ouder worden van uw kind vinden meerdere overgangen plaats. Het is van belang te kijken welke overgangen in het onderwijs voor uw kind nodig en belangrijk zijn.
  • Een andere belangrijke verandering vindt plaatsop het moment dat uw kind meerderjarig wordt. Het kan dan zijn dat er voogdij nodig is, zodat u, als ouders of familie kunt (mee) beslissen over belangrijke zaken, medische zorg of waar uw kind gaat wonen.
  • Het kan zijn dat de verzekeringen van de jongere niet meer vallen onder de verzekering van u als ouders.

Tijdens de overgangsperiode hebben jongeren met CdLS en hun naasten te maken met bovenstaande veranderingen, maar ook veranderingen in de dagelijkse omgeving, uit huis gaan en sociale veranderingen.

De zorg voor uw kind verandert van ontwikkelingsgericht en ouder/gezinsgerichte aanpak naar een meer individuele/zelfstandige benadering op maat.

Sommige veranderingen zijn moeilijk te voorspellen. Zo kunnen bijvoorbeeld de behoeftes van een jongere veranderen gedurende de overgangsfase. Of een programma dat eerst ideaal leek, lijkt opeens niet meer passend. Ook kan het zijn dat u gaat verhuizen, dat een overheidsfinanciering verandert, dat een dagbesteding verdwijnt of een familielid de rol van verzorger niet meer kan vervullen.

In de volgende hoofdstukken gaan we verder in op de verschillende belangrijke onderdelen van de transitie, namelijk algemene gezondheid, financiële hulp, juridische hulp, onderwijs, werkgelegenheid en huisvesting.

 

BonnieRoyster

Bonnie is directeur bij de CdLS USA foundation en zij heeft hun boekwerk beschikbaar gesteld voor alle communities over de wereld.

Wij willen graag het perspectief in Nederland en belgië gaan afleiden

Source:
Page history
Last modified by Gerritjan Koekkoek on 2022/08/05 11:45
Created by Gerritjan Koekkoek on 2022/08/05 11:45

About the website contents

 

All of the information on this WebSite is for education purposes only. The place to get specific medical advice, diagnoses, and treatment is your doctor. Use of this site is strictly at your own risk. If you find something that you think needs correction or clarification, please let us know at: 

Send a email: wiki@waihonapedia.org