HUISHOUDELIJK REGLEMENT

(conform de statuten)

INLEIDING

01 Huishoudelijk Reglement

Dit reglement is opgesteld ingevolge artikel 24 van de statuten van de statutair te 's-Hertogenbosch' gevestigde vereniging met volledige rechtsbevoegdheid: Federatie WaihonaPedia (de vereniging).

02 Doel ven het Huishoudelijk Reglement

Dit reglement is een aanvulling op, en uitwerking van, bepalingen zoals opgenomen in toepasselijke wet- en regelgeving en de statuten van de vereniging.

Begripsbepalingen-Artikel 1

  1. In deze statuten wordt verstaan onder:

    1. Algemene Ledenvergadering:
      zowel het orgaan bedoeld in artikel 2:40 van het Burgerlijk Wetboek en in artikel 17 lid 1 van deze statuten, te weten de algemene vergadering van de Vereniging, als de bijeenkomst van dit orgaan, waarbij de betekenis telkens uit het zinsverband blijkt;

    2. Landelijke Organisaties:
      Landelijk werkende organisaties die zich inzetten voor mensen met een zeldzame aandoening, hun familie, ondersteuners en zorgverleners;

    3. langs elektronische weg:
      tenzij degene met wie wordt gecommuniceerd hiermee niet instemt, kunnen schriftelijke mededelingen aan respectievelijk van de Vereniging geschieden door een langs elektronische weg toegezonden leesbaar en reproduceerbaar bericht aan het adres dat door de Vereniging respectievelijk degene met wie wordt gecommuniceerd voor dit doel aan degene met wie wordt gecommuniceerd respectievelijk de Vereniging bekend is gemaakt;

    4. tegenstrijdig belang: een direct of indirect persoonlijk belang dat strijdig is met het belang van de Vereniging en de met de Vereniging verbonden organisatie.
    5. Vereniging:
      de vereniging met volledige rechtsbevoegdheid: Federatie WaihonaPedia, waarop deze statuten betrekking hebben.

  2. De Vereniging kent de navolgende organen:
    1. het bestuur, zoals nader omschreven in de artikelen 8 tot en met 12 van deze statuten;
    2. de raad van toezicht, zoals nader omschreven in de artikelen 13 tot en met 16 van deze statuten;
    3. de Algemene Ledenvergadering, zoals nader omschreven in de artikelen 17 tot en met 20 van deze statuten.

04 Verwijzingen naar artikelen

Verwijzingen naar artikelen zijn verwijzingen naar artikelen van deze statuten, tenzij uitdrukkelijk anders aangegeven. Met verwijzingen in deze statuten naar ‘hij’ wordt tevens bedoeld te verwijzen naar ‘zij’.

HOOFDSTUK I - LEDEN EN LIDMAATSCHAP

01 - Aanmelding als lid

  1. Aanmelding als lid en toelating tot het lidmaatschap en aanvang lidmaatschap
    1. Een schriftelijk verzoek tot aanmelding als landelijk lid geschiedt door middel van een aanmeldingsformulier. Het aanmeldingsformulier kan telefonisch of schriftelijk worden aangevraagd bij het bureau van de vereniging.
      Aanmelding als lid is mogelijk als wordt voldaan aan de vereisten als omschreven in artikel(en) 4 en 7 van de statuten.
      Aanmelding als aspirant lid is mogelijk als wordt voldaan aan de vereisten als omschreven in artikel 5 van de statuten.

    2. Een aanmelding gaat vergezeld van de volgende gegevens/documenten 1:
      1. een overzicht van de huidige bestuurssamenstelling;
      2. laatst vastgestelde jaarverslag;
      3. laatst vastgestelde statuten;
      4. recent werkplan of beleidsplan;
      5. overzicht van het aantal verwachte deelnemers aan de bijeenkomsten, de informatie verstrekt via de vereniging en het aantal (som van) actieve vrijwilligers en/of medewerkers en/of ingehuurde versterking.
      6. opgave van de namen van de organisaties waar de aanvragende organisatie mee wil samenwerken (al dan niet in combinatie met een lidmaatschap van die organisatie);
      7. motivering voor de aanmelding tot lidmaatschap.
    3. Na ontvangst van het ingevulde aanvraagformulier en bijbehorende stukken
      ontvangt aanvrager een ontvangstbevestiging met toelichting op de vervolgstappen en tijdsindicatie voor de doorlooptijd van de aanvraag.
    4. Het bestuur/directie brengt een schriftelijk en gemotiveerd advies uit aan de algemene vergadering. De algemene vergadering ontvangt een afschrift van dit advies. Mogelijk vindt voorafgaand aan dit advies een gesprek plaats tussen bestuur en aanvrager indien (onderdelen van) de aanvraag dit noodzakelijk maakt.
    5. De algemene vergadering behandelt de aanvraag voor het lidmaatschap als eerste agendapunt na de opening van de algemene vergadering, zodat aanvrager hier direct kennis van kan nemen en bij positief besluit de verdere vergadering bij kan wonen.
    6. Het besluit van de algemene vergadering betreffende het lidmaatschap wordt binnen twee weken schriftelijk bevestigd; bij een negatief besluit wordt dit voorzien van een onderbouwde motivatie.
    7. Als een positief advies van het bestuur door de algemene vergadering tot een negatief besluit leidt dan kan de aanvrager bij de eerstvolgende algemene vergadering een verzoek tot heroverweging inbrengen. Bij een negatief advies van het bestuur wat door de algemene vergadering eveneens tot een negatief besluit leidt, is geen verzoek tot heroverweging mogelijk.
    8. De leden zijn verplicht bij verandering van feitelijk adres daarvan onmiddellijk opgaaf te doen aan de administratie van de vereniging. Bovendien moeten zij ten behoeve van de administratie (desverlangd) andere gegevens verstrekken welke voor de administratie en of het ledenregister noodzakelijk zijn, waaronder begrepen een wijziging van de samenstelling van het bestuur van een lid.

02 - Toelatingscriteria leden

Een lid dient naast hetgeen in Leden-Artikel 4 uit de statuten  staat vermeld te voldoen aan de volgende criteria:

  1. de doelstelling van de rechtspersoon is met name gericht op Lotgenoten contact en Informatie voorziening nodig voor een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven en die bijdraagt middels deze zaken aan collectieve, levensbrede belangenbehartiging door bijvoorbeeld de pg-koepels en andere organisaties die zich inzetten voor belangenbehartiging richting maatschappelijke partners waardoor invulling wordt gegeven aan 'de stem van de patient en naasten van de patient. De rechtspersoon kent geen commerciële doelstelling en/of winstoogmerk, en is niet voornamelijk gericht op fondsenwerving;
  2. de rechtspersoon vertegenwoordigt aantoonbaar de beoogde doelgroep;
  3. de rechtspersoon is aantoonbaar een autonome organisatie;
  4. kent volledige rechtsbevoegdheid.
  5. gaat akkoord met de contributie verplichting zoals in Contributies en verbintenissen-Artikel 7 uit de statuten van de vereniging en meer specifiek in hoofstuk 4 van dit reglement
  6. gaat akkoord met het minimale dienstverlenings niveau van de vereniging voor leden; Gezamenlijk community management. Hierbij behoort het accepteren van de materiaal en methodes (inclusief het WaihonaPedia platform)
  7. wordt erkend als instelling door het ministerie VWS middels een toekenning van instellingssubsidie in het kader van De subsidieregeling Patiënten- en gehandicaptenorganisaties (pg-organisaties) 2024-2028, meer specifiek  Stroom 1 - Instellingssubsidie pg-organisaties.

03 aspirant leden

Een aspirant lid dient te voldoen aan de volgende criteria:

  1. de doelstelling van de rechtspersoon is met name gericht op Lotgenoten contact en Informatie voorziening nodig voor een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven en die bijdraagt middels deze zaken aan collectieve, levensbrede belangenbehartiging door bijvoorbeeld de pg-koepels en andere organisaties die zich inzetten voor belangenbehartiging richting maatschappelijke partners waardoor invulling wordt gegeven aan 'de stem van de patient en naasten van de patient. De rechtspersoon kent geen commerciële doelstelling en/of winstoogmerk, en is niet voornamelijk gericht op fondsenwerving;
  2. de rechtspersoon vertegenwoordigt aantoonbaar de beoogde doelgroep;
  3. de rechtspersoon is aantoonbaar een autonome organisatie;
  4. kent volledige rechtsbevoegdheid.
  5. gaat akkoord met de nominale contributie verplichting voor aspirant leden zoals Contributies en verbintenissen-Artikel 7 (statuten) en in hoofstuk 4 

HOOFDSTUK II CONTRIBUTIE

04 Contributie

  1. Contributie
    1. De hoogte van de contributie wordt jaarlijks op voorstel van het bestuur door de algemene vergadering vastgesteld. Er zijn 2 niveau's van lidmaarschap mogelijk; lid en aspirant lid.
    2. De contributie van de vereniging dient door de leden jaarlijks vóór één Maart van het jaar waarop de contributieverplichting betrekking heeft te worden voldaan, tenzij het bestuur in een voorkomend geval anders besluit.
    3. Voor lidmaatschap is geen deel-contributie mogelijk. Indien een pg-organisatie aangeeft te willen starten na 1 januari van een boekjaar is aspirant-lidmaatschap mogelijk.
    4. Het niet betalen van nog verschuldigde contributie is voor het bestuur grond tot opzegging van het lidmaatschap van het betreffende lid. Van een dergelijke opzegging wordt het lid schriftelijk in kennis gesteld. Het bestuur gaat niet tot opzegging op deze grond over voordat het lid tweemaal op schriftelijke wijze tot betaling is aangemaand.
    5. Leden betalen contributie op basis van een jaarlijks vastgestelde bijdrage.
    6. Aspirant leden betalen contributie op basis van een jaarlijks vastgestelde bijdrage.
    7. Leden en Aspirant leden moeten aangeven voor welk niveau van dienstverlening zij in aanmerking wensen te komen.
      1. Gezamenlijk community management Dit is het minimaal en standaard niveau voor leden.
      2. Volledig community management Voor maximale ondersteuning van de pg-organisatie (aanbevolen)
      3. Do It Yourself community management Dit is het standaard niveau voor aspirant leden

05  Financiële verplichtingen en lidmaatschapsrechten na einde lidmaatschap

  1. Financiële verplichtingen
    1. Wanneer het lidmaatschap in de loop van een kalenderjaar eindigt, blijft het lid gehouden de financiële verplichtingen uit zijn lidmaatschap tot het tijdstip van de beëindiging van het lidmaatschap na te komen.
    2. Een uit het lidmaatschap ontzet lid kan gedurende drie jaren na het definitief worden van het besluit tot ontzetting niet worden toegelaten als lid van de Vereniging.
    3. De ALV kan besluiten een lid te schorsen. De schorsing dient in de eerstvolgende algemene vergadering bekrachtigd te worden. Een dergelijke schorsing heeft tot gevolg dat het lid geen rechten uit het lidmaatschap kan uitoefenen. Een schorsing die niet binnen negentig dagen wordt gevolgd door een besluit tot beëindiging van het lidmaatschap, eindigt door het verlopen van die termijn.

HOOFDSTUK III BESTUUR ALGEMEEN

06 - Taken en bevoegdheden van het bestuur

  1. Taken en bevoegdheden van het bestuur
    1. Het bestuur is belast met het besturen van de vereniging, hetgeen onder meer betekent dat het bestuur verantwoordelijk is voor het uitvoeren van het jaarlijks vastgestelde activiteitenplan passend, per pg-organisatie conform het vastgestelde service niveau, het uitvoeren van projecten voor de deelnemende pg-organisaties binnen tijd en budget en gewenste kwaliteit, vastgesteld in onderling overleg met betreffende pg-organisatie , passend binnen de doelstellingen van de vereniging, de strategie en het beleid. Het bestuur legt hierover verantwoording af aan de algemene vergadering.
    2. De verantwoordelijkheid voor het besturen van de vereniging berust bij het bestuur als bedrijfsorganisatie. Individuele aangestelden in het bestuur kunnen in het bijzonder worden belast met bepaalde onderdelen van de bestuurstaak, onverminderd de collectieve verantwoordelijkheid van het bestuur als geheel.
      Het bestuur blijft collectief verantwoordelijk voor besluiten, ook indien deze zijn voorbereid door individuele leden van het bestuur en/of de directie.

    3. Nadere bepalingen inzake het functioneren van de directie kunnen worden vastgelegd in een gecombineerd bestuurs- en directiereglement.

07 - Taken en bevoegdheden van uitvoering

  1. Taken uitvoering
    1. Community Listening: We verzorgen dat alle individuele deelnemers (mensen) van de deelnemende pg-organisaties zich gehoord voelen; onafhankelijk van het communicatie kanaal waarin deze mensen zich uiten. Geen vraag moet onbeantwoord blijven, elke gedeelde ervaring is belangrijk. Hiermee ontlasten we de de pg-organisaties doordat we hen voorzien van informatieve samenvattingen zodat zij zich kunnen richten op het mogelijk maken van oplossingen (het besturen)
    2. Community Management: Verwelkomen deelemers aan de pg-organisaties en in het bijzonder de online platformen voor deze pg-organisaties. Community management zorgt voor een veilige omgeving, bewaakt middels een gedragscode. Ze fasciliteerd het technisch opzetten van online events (themakamers). Community management is de host voor de online deelnemers
    3. Community Activation: We ondersteunen de deelnemende pg-organisaties in het organiseren van (online) events met als doel om het saamhorigheids gevoel te versterken en waar er behoeftes zijn om als deelnemer bij te willen dragen (bv: meedenken over verbeteren zorg, delen van een ervaring, ..) deze mogelijk te maken.
    4. Community Publishing: Een belangrijke taak is om (nieuwe) waarde te bouwen voor de deelnemnde pg-organisaties. Nieuwe kennis moet toegankelijk worden gemaakt volgend FAIR principes (Findable, Accesible, Interoperable = Toepasbaar, Reusable voor meerdere aandoeningen). Deelnemers van deelnemende pg-organisaties verwachten steeds meer gepersonaliseerde informatie (what's in it for me) en dit vereist steeds slimmere publicatie methodes
    5. Community platform:

      Het waihonaPedia platform is aandoening onafhankelijk. Dit maakt het mogelijk om algemene kennis te combineren met specifieke kennis tot zelfs persoonlijke kennis. (alleen toepasbaar op 1 persoon). Het platform ondersteunt citizen science en samenwerking. 

      De vereniging en lid-pg-organisaties maken gebruik van dit platform voor het kunnen publiceren van kennis (Door professionals, wetenschappelijk onderbouwd, ervaringskennis, gestelde vragen en de antwoorden daarop en kennis uit ingevulde vragenlijsten en score kaarten

    6. Community Backoffice: In de eerste plaats moet de vereniging een backoffice hebben voor de administratieve organisatie. waar mogelijk kan worden gedacht aan deze capability inzetten voor de deelnemende pg-organisaties
    7. Sustainably supporting communities: Een duurzame federatie is in het belang van de deelnemers. Dit vereist een governace structuur middels een ALV en een Raad van Toezicht. Daarnaast vereist het een directie die de federatie kan vertegenwoordigen, een duurzaam Human Resource Management kan uitvoeren, een duurzame strategie voor platform ontwikkeling heeft en middels warm Relatie Management het vertrouwen van de leden heeft. Ook is het belangrijk om nieuwe leden te werven. Hiervoor moet het Relatie Management over vaardigeheden beschikken om een funnel van kandidaat leden te onderhouden waardoor het potentieel van de federaie wordt gemaximaliseerd.
      Project management is een capability welke borgt dat wensen van leden haalbaar worden en betrouwbaar binnen kwaliteit, budget en tijd criteria worden gerealiseerd.
  2. Elke dienstverlener van de vereniging zal waar nodig zichzelf zoveel als mogelijk presnteren als een mederwerker van de pg-organisatie waarvoor de taak wordt uitgevoerd. Met als doel een vertrouwensband op te bouwen met kwetsbare deelnemers uit de pg-organisaties
  3. Werktijden van de dienstverleners uit de vereniging zal flexibiliteit vragen zodat, waar nodig, kan worden samengewerkt met deelnemers in de pg-organisatie. In de vrije uren van families en patienten als dat nodig is of in weekenden bij familie bijeenkomsten.

08 - Vergaderingen van het bestuur en besluitvorming

  1. Vergaderingen van het bestuur en besluitvorming
    1. De directeur van het bestuur leidt de vergaderingen en draagt met de overige leden van het bestuur zorg voor de uitvoering van de daarin vermelde besluiten.
    2. De directeur en de directie dragen zorg voor het (doen) uitschrijven en voorbereiden van de vergaderingen van het bestuur, de vergaderingen van de algemene vergadering en, indien van toepassing, de daaruit samengestelde commissies.
    3. De directie is belast met het voeren van de correspondentie en het (doen) verzorgen van de notulen van de vergaderingen van het bestuur.

HOOFDSTUK IV VERANTWOORDING

09 - Openbaarheid en belangenverstrengeling

  1. Openbaarheid en belangenverstrengeling
    1. Bestuurders en directie betrachten openheid over hun eventuele nevenfuncties voor zover deze van belang zijn voor en mogelijk van invloed op hun functioneren als bestuurder respectievelijk lid van de directie.
    2. Bestuurders en directie zorgen ervoor, dat er geen strijdigheid ontstaat tussen een persoonlijk belang en de belangen van de vereniging. Ook elke schijn van belangenverstrengeling tussen de vereniging en een bestuurder of lid van de directie zelf wordt vermeden.
    3. Bestuurders en directie behalen persoonlijk geen voordelen uit transacties of andere handelingen die zij namens de vereniging verrichten. Evenmin verstrekken zij of bieden zij oneigenlijke voordelen aan personen met wie zij transacties namens de vereniging verrichten.

10 - Openheid en verantwoording

  1. Openheid en verantwoording
    1. Het bestuur draagt er zorg voor, dat de activiteiten van de vereniging bestuurlijk, juridisch, organisatorisch en financieel goed geregeld zijn, inzichtelijk zijn en verantwoord worden.
    2. Het bestuur legt hierover verantwoording af aan de algemene vergadering en de hoofdzaken worden vermeld in het jaarverslag en de jaarrekening.
    3.  Het bestuur biedt openheid over het beleid, en de prestaties van de vereniging. Het bestuur legt ten aanzien van degenen die het aangaat, verantwoording af en staat bij de beleidsvoorbereiding en -uitvoering open voor de opvattingen van betrokken belanghebbenden.

11 - Informatievoorziening

  1. Informatievoorziening
    1. De directie verschaft de algemene vergadering ter voorbereiding op de vergaderingen tijdig alle noodzakelijke gegevens en voorts aan ieder lid van de algemene vergadering alle inlichtingen betreffende de aangelegenheden van de vereniging die dit lid van de algemene vergadering verlangt.
    2. De algemene vergadering is bevoegd inzage te nemen en te doen nemen van alle boeken, bescheiden en andere gegevensdragers van de vereniging, met dien verstande dat het bestuur informatie met een persoonlijk dan wel vertrouwelijk karakter, kan achterhouden.
    3. De algemene vergadering kan zich - na overleg met de directie - voor rekening van de vereniging in de uitoefening van haar taak doen bijstaan door één of meer deskundigen.

HOOFDSTUK V PROJECTEN

12 - Nut en rol van projecten

  1. Nut en rol van projecten
    1. De primaire taak is pg-organisatie(s) ondersteunen bij het realiseren van projecten voor pg-organisatie(s). Deze ondersteuning verloopt altijd via de directie.
    2. De volgende activiteiten kunnen daarin worden onderscheiden:
      1. het signaleren van mogelijkheden voor projecten, van knelpunten die door de (achterban van de) leden worden ervaren, van praktijkervaringen tot mogelijkheden die onstaan door project financiers;
      2. prioriteren: advies geven over de prioritering van knelpunten welke opgelost moeten worden;
      3. oplossingsrichting en doelen bediscussiëren: meedenken over welke
        oplossingsrichting gekozen moet worden, op basis van het doordenken van consequenties van verschillenden opties;
      4. concreet te behalen doelen formuleren en daar standpunten of reacties aan verbinden;
      5. Project aanpak ontwikkeling: leveren van een bijdrage over inhoud en richting van het project en de benodigde middelen en menskracht (vrijwilligers en medewerkers).
      6. Bij het opstellen van een projectplan wordt de exacte taakomschrijving (al dan niet in de vorm van een werkdocument) vastgelegd alsmede de termijn waarvoor de commissie (tenminste) wordt ingesteld.

13 - Samenstelling projecten: profiel deelnemers en medewerkers

  1. Samenstelling projecten: profiel deelnemers en medewerkers
    1. deelnemers van een project zijn afgevaardigden van leden (inclusief aspirant leden).
      De volgende type deelnemers zijn mogelijk:

      1. onbezoldigde ervaringsdeskundigen op gezamenlijke voordracht voorgedragen door de leden (inclusief aspirant leden);
      2. professionals (ervaringsdeskundig of niet ervaringsdeskundig) in dienst van de leden (inclusief aspirant leden) en/of de vereniging;
      3. deskundigen/adviseurs aangezocht of voorgedragen door het bestuur of de leden (inclusief aspirant leden).
    2. Van medewerkers binnen een project wordt verwacht:
      1. kennis van knelpunten bij achterban van issues op specifieke topics relevant voor het project;
      2. kennis van wet- en regelgeving en relevante ontwikkelingen rond relevante topics;
      3. Handicap/ziekte-overstijgend kunnen denken.
        Het is wenselijk rekening te houden met de diversiteit van de (achterban van de leden van de vereniging.

    3. Het bestuur van de vereniging stelt een kundige en passende projectleider aan.

14 - Beloning en Onkostenregeling projecten, voor deelnemers

De vereniging staat midden tussen ervaringsdeskundigen bij de pg-organisaties. De waarde van hun inbreng in kennis-ontwikkelende projecten is enorm en mag naar onze mening ook beloond worden. Hiermee willen we bewust afwijken van historische gewoonte om alleen een onkostenvergoeding of vacatiegeld toe te staan.

  1. Beloning en Onkostenregeling projecten, voor deelnemers
    1. Deelnemers, die patiënt of familielid zijn, komen in aanmerking voor een vergoeding voor inzet binnen het project (dit geldt dus niet voor de reguliere activiteiten van de vereniging) op basis van een urenregistratie en een HBO tarief. Of er al dan niet voor vergoeding wordt gekozen ligt ook aan de aard van de inzet, welke significant moet zijn (bijvoorbeeld meer dan 8 uur, bij een project met een looptijd van minder dan 3 maanden). In overleg met de deelnemer wordt de registratie door de projectleiding bijgehouden, met een akkoordverklaring van de deelnemer.
    2. Deelnemers met een baan binnen een gezondheidsorganisatie, onderwijsinstelling of zorginstelling (en vergelijkbare organisaties) komen niet in aanmerking voor een beloning.
    3. Alle deelnemers in het project komen in aanmerking voor onkosten- en vacatieregeling.

15 - Project ondersteuning

Er is voor elke project deelnemer en medewerker een aanspreekpunt in de bureauorganisatie binnen de vereniging. De mate van ondersteuning vanuit het bureau wordt per project bepaald door de directie op basis van input door projectleider.

HOOFDSTUK VI GESCHILLEN

16 - Geschillencommissie

  1. Geschillencommissie
    1. Indien sprake is van geschillen binnen de gelederen van de vereniging, dienen de betrokken partijen eerst zelf inspanningen te doen om gezamenlijk tot een oplossing te komen.
    2. Mocht dit niet tot resultaat leiden dan wordt geschil voorgelegd aan de directeur en deze zal voorstel voor oplossing doen. Mocht dit voor een partij in het geschil niet aanvaardbaar zijn zal geschil worden voorgelegd aan Raad van Toezicht.
    3. De raad van toezicht zal bemiddelen of er een oplossing mogelijk is. Zo niet zal in samenspraak met directeur naar externe bemiddelaar worden gezocht.
    4. Geschillen welke niet oplosbaar blijken worden voorgelelgd aan ALV.

HOOFDSTUK VII BESCHIKKING EN BEHEER GELDEN

  1. Bewaring waardepapieren.
    De waardepapieren, toebehorende aan de vereniging, worden bewaard bij een door het bestuur aan te wijzen bank. Transacties worden door twee personen ter goedkeuring en autorisatie van de betaling behandeld.

  2. Geldmiddelen.
    De geldmiddelen van de vereniging moeten op een rekening ten name van de vereniging worden gestort bij een door het bestuur aan te wijzen bank, die als kredietinstelling is geregistreerd ingevolge de Wet op het financieel toezicht.
  3. Beschikking over de geldmiddelen.
  4. Over de geldmiddelen die in kas zijn en op rekeningen staan kan de directie alleen beschikken, onder voorwaarde dat de som van beide saldi niet hoger mag zijn dan voor een doelmatig financieel beheer wordt gevergd.
  5. Financieel toezicht
    De algemene vergadering beoordeelt jaarlijks het financieel beleid van het bestuur en brengt daaromtrent advies uit aan het bestuur. De algemene vergadering laat zich hierin bijstaan door een financieel deskundige uit het bestuur, de directie en de accountant van de vereniging.

HOOFDSTUK VIII DIVERSEN

  1. Integriteit
    Iedere bestuurder, lid van de algemene vergadering of lid van de raad van toezicht verbindt zich zowel tijdens zijn lidmaatschap van voormelde organen als ook daarna op geen enkele wijze aan wie dan ook enige mededeling te doen van gegevens van vertrouwelijke aard betreffende de vereniging, die het lid als zodanig ter kennis is gekomen in het kader van de uitoefening van zijn taken en waarvan hij weet of dient te weten dat deze vertrouwelijk is, tenzij hij zulks bij wet verplicht is. Het is een lid van voormelde organen wel toegestaan mededeling te doen van gegevens als hierboven bedoeld aan de overige leden van het orgaan waarvan hij deel uitmaakt(e).

  2. Wijziging Huishoudelijk Reglement
    Dit reglement kan van tijd tot tijd door de algemene vergadering worden gewijzigd. Voorafgaand aan wijziging van dit reglement vindt ter zake overleg plaats met het bestuur.

  3. Interpretatie
    In geval van onduidelijkheid of verschil van mening over de betekenis van enige bepaling uit dit reglement is het oordeel van de voorzitter van het bestuur daaromtrent beslissend.

  4. Toepasselijk recht en jurisdictie
    Dit reglement wordt beheerst door Nederlands recht. De Nederlandse rechter is exclusief bevoegd om geschillen als gevolg van of in verband met dit reglement (inclusief geschillen omtrent het bestaan, de geldigheid of de beëindiging van dit reglement) te beslechten een en ander voor zover partijen niet conform artikel xx van de statuten en xx van de statuten en hoofdstuk XI van dit reglement tot geschillenbeslechting komen.

  5. Partiële nietigheid
    Indien een of meer bepalingen van dit reglement ongeldig zijn, of worden, tast dit de geldigheid van de overblijvende bepalingen niet aan.

  6. Vaststelling
    Dit reglement is vastgesteld door de algemene vergadering in zijn vergadering van xx-mon-yyyy.


  1. ^ Waarom vragen wij deze  gegevens en documenten? Ze zijn immers voor pg-organisaties die ook instellingsubsidie ontvangen al overhandigd aan Dienst Uitvoering Subsidie en als zodanig niet nodig voor het lidmaatschap, echter voor de uitvoering van diensten voor betreffende pg-organisatie is het van belang dat deze uitvoering conform deze documenten zijn

About the website contents

 

All of the information on this WebSite is for education purposes only. The place to get specific medical advice, diagnoses, and treatment is your doctor. Use of this site is strictly at your own risk. If you find something that you think needs correction or clarification, please let us know at: 

Send a email: wiki@waihonapedia.org