Zorgwetten bij de overgang naar 18 jaar


Op 2 november vond in Driebergen een informatieve bijeenkomst plaats voor ouders van zorgintensieve kinderen die binnenkort 18 jaar worden.

Tijdens de sessie, geleid door Erika van de Bilt, kregen ouders uitleg over de veranderingen in zorgwetten bij de overgang naar volwassen leeftijd. Erika, zelf moeder van een dochter met een zeldzame spierziekte, deelde haar kennis over het regelen van langdurige zorg en de verantwoordelijkheden die komen kijken bij deze nieuwe fase.

Zorgwetten 18- uitgelegd

Zorgwetten 18+ uitgelegd

Hieronder vatten we de belangrijkste onderwerpen uit de presentatie samen.

Voorbereidingen op de overgang naar volwassenenzorg

Bij het bereiken van de 18-jarige leeftijd veranderen er veel zaken voor zorgintensieve kinderen. Ouders moeten voorbereid zijn op nieuwe wettelijke regels en praktische zaken regelen, zoals:

 

  1. Aanvragen van een DigiD voor het kind.
  2. Het openen van een en/of bankrekening.
  3. Overwegen van curatorschap, mentorschap of bewindvoering.
  4. Bespreken of huidige behandelaars kunnen blijven behandelen na de overgang.
  5. Het op tijd aanvragen van zorgverzekering en zorgtoeslag, en het checken van mogelijke leeftijdsgrenzen voor logeeropvang.

 

Belangrijke veranderingen in ondersteuning en vergoedingen:

Zodra een kind 18 wordt, komen enkele kindergerelateerde vergoedingen en voorzieningen te vervallen, zoals kinderbijslag en het kindgebonden budget.

Andere nieuwe verplichtingen komen juist erbij, zoals de eigen bijdrage voor zorg en de mogelijkheid tot een Wajong-uitkering. Voor ouders is het belangrijk om op tijd te onderzoeken welke regelingen het beste passen bij hun kind.

Van Jeugdwet naar WMO of Wlz

De meeste zorg en ondersteuning voor kinderen tot 18 jaar valt onder de Jeugdwet, maar bij het bereiken van de volwassen leeftijd moeten ouders de overstap maken naar de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of de Wet langdurige zorg (Wlz).

De WMO biedt ondersteuning voor zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving, maar bevat geen behandelingen.

Voor zorgintensieve kinderen met een levenslange zorgbehoefte kan de Wlz een passende optie zijn, zodat langdurige ondersteuning verzekerd is zonder jaarlijkse herindicaties.

Deelnemers tijdens de sessie Zorgwetten 18+

Deelnemers tijdens de sessie Zorgwetten 18+

Zorgverzekering en medische zorg

Voor medische zorg kunnen ouders een beroep doen op de Zorgverzekeringswet (Zvw).

Na het bereiken van de 18-jarige leeftijd zijn bepaalde voorzieningen, zoals de medische kindzorg, niet langer beschikbaar, maar kunnen jongeren met een indicatie wel gebruikmaken van de Zvw voor noodzakelijke verpleging en verzorging thuis. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de inzet van verpleegkundigen en specialistische medische zorg.

Conclusie: ondersteuning bij de overgang naar volwassenenzorg

Het overgaan naar volwassenenzorg brengt veel veranderingen en regelwerk met zich mee. Gelukkig kunnen ouders rekenen op gratis cliëntondersteuning. Deze adviseurs helpen bij het opzetten van een zorgstructuur die past bij de nieuwe situatie en begeleiden bij de administratie en aanvragen. Zo hoeft het gezin dit proces niet alleen te doorlopen en kunnen zij zich richten op de zorg en het welzijn van hun kind.

Presentatie

Bekijk hier de presentatie van Erika van de Bilt tijdens de informatiedag. 

Erika van de Bilt

Erika is deskundige met ervaring, onafhankelijk clientondersteuner en bestuurder van de Stichting Gespecialiseerde Clientondersteuning.

Source:
Page history
Last modified by Andrea Morales on 2024/11/14 16:50
Created by Gerritjan Koekkoek on 2024/11/05 10:10

About the website contents

 

All of the information on this WebSite is for education purposes only. The place to get specific medical advice, diagnoses, and treatment is your doctor. Use of this site is strictly at your own risk. If you find something that you think needs correction or clarification, please let us know at: 

Send a email: wiki@waihonapedia.org