Zorgwetten voor kinderen onder de 18
Op 2 november was in Driebergen de bijeenkomst Zorg en Leven in Balans, speciaal voor ouders van kinderen met zeldzame aandoeningen. Ouders kregen hier informatie over zorgwetten en over wat ze moeten regelen voor hun kind.
Spreker Erika van de Bilt, moeder van een dochter met een zeldzame spierziekte, legde de wetten en regels uit. Erika werkt als cliëntondersteuner en helpt ouders vanuit haar eigen ervaring door de wereld van zorgwetten, zoals de Jeugdwet en de Wet langdurige zorg (Wlz).
Hieronder een overzicht van de belangrijkste onderwerpen uit de presentatie.
De Jeugdwet
De Jeugdwet regelt zorg en ondersteuning voor kinderen tot 18 jaar via de gemeente. Ouders kunnen zorg aanvragen bij het sociaal team van hun gemeente. Daarbij hebben ze recht op een keukentafelgesprek met een onafhankelijk ondersteuner. Na dit gesprek wordt er een plan gemaakt dat aansluit bij de behoeften van het kind.
WMO: Meedoen in de samenleving
De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is er om iedereen te helpen volwaardig mee te doen in de samenleving. Onze zorgintensieve kinderen hebben vaak tot hun 18e jaar extra ondersteuning nodig om goed te kunnen deelnemen aan het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan beschikbare weekendopvang, zodat het gezin zich ook eens kan ontspannen en even op adem kan komen.
Wet langdurige zorg (Wlz)
De Wet langdurige zorg (Wlz) is bedoeld voor kinderen en jongeren met een duidelijke diagnose die levenslang intensievere zorg nodig hebben. Het doel van de Wlz is om in overleg een passend zorgprofiel één keer vast te stellen, zodat gezinnen jarenlang zonder al te veel rompslomp toegang hebben tot de benodigde zorg.
Voor onze zorgintensieve kinderen, bij wie zeker is dat hun ontwikkeling anders zal verlopen dan bij andere kinderen, biedt de Wlz een stabiele basis voor langdurige zorg en ondersteuning. Ouders kunnen een Wlz-indicatie aanvragen via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), dat het zorgprofiel opstelt dat aansluit bij de behoeften van het kind.
Medische zorg en zorgverzekeringswet (Zvw)
Onze kinderen hebben vaak een aantal persoonlijke medische complicaties waarvoor ondersteuning nodig is. Voor deze medische zorg kunnen ouders een beroep doen op de Zorgverzekeringswet (Zvw). De Zvw dekt onder andere medische hulpmiddelen, zoals een speciaal bed of matras, en verpleging of verzorging die thuis nodig is. Zo kan de zorg goed worden afgestemd op de specifieke behoeften van het kind in zijn of haar eigen leefomgeving.
Hulpmiddelen
Het vergoeden van hulpmiddelen is uniform geregeld binnen de Jeugdwet, Wmo en Wlz zolang het kind thuis woont.
Zolang de cliënt thuis woont, vergoedt de gemeente hulpmiddelen zoals een rolstoel, traplift of aangepaste fiets. Deze vallen onder de Wmo en zijn bedoeld om thuis en buitenshuis actief te kunnen blijven meedoen.
Uw zorgverzekering regelt hulpmiddelen die nodig zijn voor behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging, zoals een verstelbaar bed, een speciaal matras of beademingsapparatuur. Deze vallen onder de Zvw.
Conclusie: Hulp bij het regelen van zorg
Voor ouders kan het regelen van zorg een complexe en tijdrovende taak zijn, zeker met alle wetten en regels. Gelukkig is er gratis cliëntondersteuning beschikbaar. Deze onafhankelijke adviseurs staan klaar om ouders te helpen bij het aanvragen en organiseren van de juiste zorg en begeleiding voor hun kind. Zo kunnen zij samen met ouders en hun gezin een zorgstructuur opzetten die past bij hun unieke situatie, zonder dat ouders alle administratieve lasten zelf hoeven te dragen.
Presentatie