Balans tussen gezin, werk en extra zorgtaken
Voor ouders van zorgintensieve kinderen is het een blijvende uitdaging om werk en gezin te combineren. Waar de zorg bij andere kinderen vaak afneemt na de tropenjaren, blijft deze voor hen een constante factor in het dagelijks leven. Hoe ga je hiermee om?
Voor veel ouders is het een behoorlijke puzzel om gezin en werk te combineren. Een nieuw ritme, het zorgen voor je kind, gebrek aan slaap en weinig tijd voor jezelf zorgen voor meer druk op de agenda en je eigen welzijn. Normaliter wordt dit beter wanneer kinderen ouder worden en minder zorg nodig hebben. Dan gaan de tropenjaren voorbij. Althans, wanneer kinderen zich ‘normaal’ ontwikkelen.
Hoe is het dan voor ouders van zorgintensieve kinderen? Hoe combineer je gezin en werk met alle extra zorgtaken die niet voorbijgaan? Wanneer jouw kind altijd meer zorg nodig heeft gaan die tropenjaren nooit echt over in een andere fase. En wat betekent het dan als je altijd moet aanstaan, altijd meer zorg houdt?
Overlevingsstand
Als je veel moet zorgen, kun je jezelf een beetje kwijtraken. Door vermoeidheid, door te weinig tijd voor jezelf, door het constante aanstaan leef je van moment tot moment, zonder ver vooruit te kunnen kijken. De dingen die je vroeger plezier gaven, verliezen misschien een beetje hun glans. De stress bouwt zich op en kan zich uiten in fysieke klachten zoals hoofdpijn, spierpijn en slapeloosheid en bij het minste of geringste zitten de tranen je hoog. En beetje bij beetje, ben je niet meer aan het leven maar aan het overleven.
Kun je dan nog werken?
Wanneer de zorg te zwaar wordt, komt werk ook onder druk te staan. In veel gezinnen gaat één van de partners, vaak de moeder, minder werken of stopt soms helemaal met werken. Dit geeft lucht en scheelt een boel logistieke uitdagingen maar tegelijkertijd heeft dit ook consequenties. Werk geeft naast financiële zekerheid ook structuur aan je leven, zorgt voor sociale contacten en persoonlijke ontwikkeling. En niet te vergeten: je bent even met iets heel anders bezig, even weg van de zorg thuis.
Wat is voor jou belangrijk?
Of je nu stopt met werken of worstelt met balanceren tussen gezin en werk, er bestaat geen quick fix, geen pasklaar antwoord voor iedereen. Je zult daarin altijd je eigen weg moeten gaan. Wat we wél kunnen, is van elkaar leren en elkaar steunen in die zoektocht. Laten we beginnen met de vraag; hoe is het voor jou? Hoe zorg je voor jezelf en wie ben jij naast de zorg voor je kind?
Keynote
Mijn naam is Machteld Louwaard, moeder van 3 waarvan de oudste zorgintensief. Als coach begeleid ik vrouwen rondom dit vraagstuk en adviseer ik organisaties op het gebied van (mantel-)zorg en werk. Op 2 november vertel ik mijn persoonlijke zoektocht en wat ik daarvan geleerd heb. Ook deel ik inzichten en praktische handvatten om zelf mee aan de slag te gaan.